Stäng
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Miljövänliga träfasader

Intresserad av miljövänliga lösningar till fasaden? Mycket har hänt inom trä- och virkesområdet de senaste åren och det finns nu ett antal nya produkter och material att använda för dig som vill vara lite extra miljömedveten. Nedan kan du läsa om några av de snygga alternativ som finns på marknaden.

Den vackra mirakelpanelen

Det händer fantastiskt mycket inom trä- och virkesområdet just nu. Man forskar fram och utvecklar nya produkter och material med förbättrade egenskaper. Ett bra exempel är OrganoWood®, ett miljöklassat och modifierat panelvirke med egenskaper utöver det vanliga. 

 

Motståndskraft

OrganoWood® är ett naturfärgat virke som blir vackert silvergrått i samklang med naturen. Panelen har hög motståndskraft mot rötangrepp, ett förstklassigt flamskydd och förbättrad formstabilitet. Råmaterialet är nordisk gran som modifierats med den pris-belönta och patenterade OrganoClick®-teknologin för modifiering av biofibrer. Med teknikens hjälp binds kiselämnen med kemiska bindningar till ved-fibrerna och skapar en miljö där rötsvamparna inte trivs. Dessutom är kiselämnena obrännbara, vilket ger virket dess flamskydd. Virket har även djupbehandlats med ett träskydd som minskar risken för ytlig påväxt och ger en yta som med tiden blir vackert silvergrå.

 

Värmebehandlat uppåt väggarna

Nu finns värmebehandlad ask, s k TermoAsk, även som ytterpanel från Moelven. Brädorna är ändspontade så du på ett snyggt sätt skarvar ihop dem löpande. Panelen har ett bra rötskydd, är miljövänlig och vacker. Utan behandling blir TermoAsk vackert grå med tiden, men med olja behåller du den mörkbruna nyansen. TermoAsk finns även att få med andra behandlingar.